pcm b fuse blown - Saturn Forum - Saturn Enthusiasts Forums
Search
 

Reply
 
 
 
  #1  
Old 06-04-2012, 07:30 PM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 15
Default pcm b fuse blown

hi all, drove my 1999 sw1 last week. went to start it today and it cranks but doesn't fire up. checked fuses and found pcm b fuse blown. went to put in a new fuse and it blew instantly. apparently there was/is a problem with a wire chafing issue in the harness at the firewall according a tsb and another forum but no exact location. i checked the harness boots thru the firewall and on the left side under the dash but all looks good there. anybody have this issue and were you able to find where the wire grounding problem was occuring? thanks for all the help!!
Reply With Quote
  #2  
Old 06-04-2012, 07:33 PM
sw2cam's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Arizona
Posts: 3,278
Default

Not from me, never heard of or had the problem.
__________________
INACTIVE ACCOUNTS ARE SHUT DOWN. START POSTING!

Joe: Arizona
2007 Quad Cpe 2.4L manual
White w/tan leather
Appearance, Enhanced performance, and Travel pkg
Reply With Quote
  #3  
Old 06-04-2012, 10:30 PM
Rubehayseed's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Lake Wales, FL
Posts: 2,431
Default

I've never heard that either, but I'd try removing the fuse box and checking under it for a bare wire. You've got one going direct to ground that shouldn't be.
Reply With Quote
  #4  
Old 06-04-2012, 10:40 PM
derf's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jul 2005
Location: Out on the Tiles
Posts: 4,735
Default

Looking at outdated schematics, I think you're looking for an orange wire leaving the underhood junction box at that fuse and heading straight to the pcm.
Might want to pull off the underhood junction box to make sure there's not corrosion on the low side of that fuse forming a ground to somewhere.
Otherwise, ya gotta start tracing.....
__________________
Do what you do
don't bring me down
I went to the doctor
he's just another clown

Don't stand alone you might
turn to stone
I wish there was a pill for that -
you're on your own


Can't you see
what it's doing to me
All I wanna be
is by your side

I don't care
if they cut my hair
All I wanna be
is by your side


___________________
Derf/PA
1995 SC2 1.9 M/T ~236K
1997 SC2 1.9 M/T ~248K
2014 Ford Escape SE 2.0L ~28k
chevelle396 *at* comcast.net
Reply With Quote
  #5  
Old 06-04-2012, 10:41 PM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 15
Default

i did a search and came up with nothing. i unbolted the uhjb from the inner fender flipped it over, opened it up and did not see any problems there. i looked at the harness under the dash and did not see any problems that were obvious. i fear that the short may be in the harness....ugh...
Reply With Quote
  #6  
Old 06-04-2012, 10:43 PM
derf's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jul 2005
Location: Out on the Tiles
Posts: 4,735
Default

sounds like tracing of the orange wire is in order (unfortunately)
______
oh, the other (worst case) possibility is that the pcm input that this circuit feeds has internally fried to ground. I suppose you could test this by determining which pcm pin the orange wire is feeding and testing for resistance to ground/continuity.

I sure hope it's not that.
__________________
Do what you do
don't bring me down
I went to the doctor
he's just another clown

Don't stand alone you might
turn to stone
I wish there was a pill for that -
you're on your own


Can't you see
what it's doing to me
All I wanna be
is by your side

I don't care
if they cut my hair
All I wanna be
is by your side


___________________
Derf/PA
1995 SC2 1.9 M/T ~236K
1997 SC2 1.9 M/T ~248K
2014 Ford Escape SE 2.0L ~28k
chevelle396 *at* comcast.net

Last edited by derf; 06-04-2012 at 10:56 PM.
Reply With Quote
  #7  
Old 06-04-2012, 11:31 PM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 15
Default

i hate tracing wires...ugh...internal short in pcm....double ugh with #@% sigh....
Reply With Quote
  #8  
Old 06-05-2012, 08:05 AM
Banned
 
Join Date: Jul 2008
Location: Riveria of America
Posts: 2,748
Default

Well, whatever has happened, until he gets that problem fixed, he ain't going anywhere. Here's one thing to try --> disconnect the PCM, replace the fuse, and turn the key to RUN. If the fuse holds, the problem is inside the PCM
Reply With Quote
  #9  
Old 06-05-2012, 01:15 PM
derf's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jul 2005
Location: Out on the Tiles
Posts: 4,735
Default

most excellent idea
__________________
Do what you do
don't bring me down
I went to the doctor
he's just another clown

Don't stand alone you might
turn to stone
I wish there was a pill for that -
you're on your own


Can't you see
what it's doing to me
All I wanna be
is by your side

I don't care
if they cut my hair
All I wanna be
is by your side


___________________
Derf/PA
1995 SC2 1.9 M/T ~236K
1997 SC2 1.9 M/T ~248K
2014 Ford Escape SE 2.0L ~28k
chevelle396 *at* comcast.net
Reply With Quote
  #10  
Old 06-06-2012, 12:31 AM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 15
Default

The PCM-B fuse is power directly to the PCM. There are 2 connections on the UHJB to the PCM, A-1 on the Brown 68 way plug and E-1 on the black 68 way plug. A-1 connects to the Lt. Blue 24 way plug at the PCM J-2 B-12 orange wire. E-1 connects to the Lt. Blue 32 way plug at the PCM J-1 D-13 orange wire. Disconnect the 2 Lt. Blue plugs from the PCM and see if either of these wires are shorted to ground. Usual problem is a bare wire at the firewall. There is a TSB on this...

ok....now i'm really scratching my head... traced wires according to directions from oldnuc(thanks) using an ohm meter from uhjb to the blue plugs...no shorts....left blue plugs disconnected from pcm and installed another 10 amp fuse. plugged in blue plugs one at a time and fuse blew each time. installed 15 amp fuse and it blew. unplugged blue plugs from pcm and installed another 10 amp fuse. plugged in blue plugs to pcm and low and behold...pcm b fuse did not blow....pcm 1 fuse blows!!!! unplugged blue plugs from pcm, installed another 10amp fuse in pcm 1 slot and it is good. so now all fuses are good but car still cranks over but no fire. checked for spark...there is none. sooooooo........any ideas?
Reply With Quote
 
 
 
Reply

Tags
05, 10, 115v, 2005, 2008, blown, burnt, fuse, location, obdii, outlook, pcm, pcmb, port, relay, replacing, saturn, vue


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PCM or Not To PCM cathryncay General Tech Help 1 07-13-2009 08:14 PM
Blown Transmission Velocity89 Engine & Internal 1 06-28-2009 06:56 AM
My rod was blown and i didníít enjoy it! Nekroman Saturn S Series Sedan 2 07-08-2008 06:26 PM
1998 saturn sl2 pcm fuse problems saturnfan1 Saturn S Series Sedan 3 07-07-2008 09:07 AM
blown single cam anyone?? 95_sl1 Saturn S Series Sedan 0 05-10-2008 04:24 AM


Auto Parts

- Exhaust
- Bike Carriers
- Car Vacuums
- Hidden Hitch
- Hitch Covers
- Dash Kits